ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ: Σήμερα το πρωί κάνοντας τη βόλτα μου στους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας χάρηκα ιδιαίτερα όταν είδα το κυματιστό πέταγμα του Τσαλαπετεινού. Βρισκόμουνα στην Αρχαία Αγορά όταν τον είδα να ψάχνει για τροφή στο έδαφος. Η συγκίνηση μου ήταν μεγάλη. Έφτασαν τα πρώτα αποδημητικά πουλιά. Ο Τσαλαπετεινός φτάνει από τους πρώτους και έρχεται από πολύ μακριά. Ξεχειμωνιάζει νότια της Σαχάρας και έρχεται για να περάσει τη καλή εποχή στη χώρα μας. (Αναπαραγωγή)
Ανήκει στην τάξη Κορακιόμορφα και στην οικογένεια Εποπίδες.
Είναι λίγο πιο μεγάλος από τον Κότσυφα. Έχει χαρακτηριστικό πέταγμα, κυματιστό σαν της πεταλούδας. Το ράμφος του είναι μακρύ και κυρτό. Τα δύο φύλα έχουν πορτοκαλοκαστανωπό φτέρωμα με ασπρόμαυρες εγκάρσιες λουρίδες στις φτερούγες και την ουρά.
Έχει μακρύ λοφίο.
Ζει σε δασύλλια, σε πάρκα και σε κήπους. Τρώει έντομα, αράχνες, σαύρες και άλλα μικρά ζώα.
Φωλιάζει στους κορμούς των δένδρων. Γεννάει 1 ως 2 φορές, το Μάιο-Ιούλιο, από 6 έως 7 αυγά τη φορά. Η θηλυκιά κλωσσάει για 16 έως 20 ημέρες. Τη πρώτη εβδομάδα οι νεοσσοί τρέφονται από το αρσενικό ενώ τη δεύτερη εβδομάδα βοηθάει και η θηλυκιά. Τα νεαρά είναι ικανά να πετάξουν μετά από 24 έως 27 ημέρες.
Ο "παράδεισος" της Ακρόπολης
Πριν από 14 χρόνια