BIRD-WATCHING στην πόλη

Το bird-watching είναι μια όμορφη δραστηριότητα που μπορεί να πραγματοποιηθεί σε όλες τις εποχές του χρόνου. Είναι ένα οικολογικό σπορ (άθλημα) ή ένα μεγάλο παιχνίδι με τη φύση, για τη φύση. Συνήθως οι παρατηρητές (bird-watchers) προτιμούν να παρατηρούν τα πουλιά στα δάση και στους υγρότοπους, υπάρχουν όμως μερικοί που παρατηρούν τα "πουλιά της πόλης", αναζητώντας τον τρόπο με τον οποίο προσαρμόζονται στο τσιμέντο, στα αυτοκίνητα κ. α.
Οι φτερωτοί κάτοικοι της πόλης είναι τα Περιστέρια, που εδώ και χιλιάδες χρόνια "συζούν" μαζί μας δημιουργώντας μας πολλές φορές αρκετά προβλήματα με τον υπερπληθυσμό τους. Οι Σταχτάρες (Apus apus) είναι επίσης συνηθισμένοι κάτοικοι των πόλεων. Αυτές φτιάχνουν τις φωλιές τους στις τρύπες παλιών τοίχων και κάτω από τα κεραμίδια.
Άλλα πουλιά που "συγκατοικούν" μαζί μας στη πόλη είναι τα θορυβώδη Σπουργίτια. Αυτά είναι ζώα "πλαστικά" στη συμπεριφορά τους και σ' αυτό οφείλουν τη μεγάλη επιτυχία της εξάπλωσης τους.
Τα βραχοκιρκίνεζα, φτιάχνουν τις φωλιές τους στους βράχους της Ακρόπολης.
Ένα άλλο πουλί που φωλιάζει στην πόλη είναι η Κουκουβάγια, σύμβολο της Θεάς Αθηνάς. Το επιστημονικό της όνομα είναι Atene noctua, προς τιμή της Θεάς Αθηνάς και της πόλης της, της Αθήνας, που ήταν γεμάτη από αυτά τα πουλιά κατά την αρχαιότητα.
Το χειμώνα μπορεί να παρατηρήσει κανείς να πετούν πάνω από την πόλη σε καταπληκτικούς σχηματισμούς τα Ψαρόνια. Τα μεγάλα δέντρα ή τα πάρκα γίνονται το νυχτερινό βασίλειό τους, (στου Φιλοπάππου, στο Λυκαβηττό, στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στον Εθνικό κήπο).
Η σιγουριά αλλά και η εύκολη διατροφή που προσφέρει η πόλη είναι οι βασικές αιτίες που όλο και πιο πολλά είδη πουλιών αφήνουν τους αγρούς και δέχονται να γίνουν "συγκάτοικοι" μας στην πόλη.
Όταν κάνουμε bird-watching στη πόλη μας, πρέπει να ρίχνουμε τα μάτια μας πάνω στις κεραίες των τηλεοράσεων, στους αρχαιολογικούς μας χώρους, στις σκεπές των σπιτιών, ή σε μεμονωμένα δέντρα. Εδώ με τα κιάλια μας θα μπορέσουμε να δούμε Κοτσύφια, Δεκαοχτούρες, Σπίνους, Σπουργίτια, Ψαρόνια, Φλώρους κ.α.
Τα πάρκα και οι κήποι της πόλης αποτελούν σημαντικές οάσεις για τα πουλιά. Φτάνει να σταματήσουμε και να ρίξουμε μια ματιά σε αυτά τα μικρά και περιορισμένα οικοσυστήματα, και θα δούμε ένα μεγάλο αριθμό ειδών.
Στα μπαλκόνια, αλλά και στους κήπους της πόλης μπορούμε να παρακολουθήσουμε τη συμπεριφορά σπάνιων αλλά και κοινών ειδών.
Αν τοποθετήσουμε τεχνητές φωλιές μέσα στους κήπους των πόλεων θα μπορέσουμε να παρατηρήσουμε τα πουλιά από κοντά κατά τη διάρκεια των ερώτων τους, αλλά και πώς ανατρέφουν τους νεοσσούς τους.
Η δημιουργία μικρών οικοσυστημάτων μέσα στην πόλη (φύτεμα θάμνων, αναρριχητικών φυτών) δίνει την ευκαιρία στα πουλιά να καταλάβουν αυτούς τους χώρους