ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΚΕΛΑΗΔΟΥΝ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ Γ ΜΕΡΟΣ

Το ίδιο τραγούδι που ένα πουλί κατά τη διάρκεια των ερώτων, μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να προστατέψει και την επικράτειά του.
Αλλά όμως έχουν για κάθε περίπτωση ένα χαρακτηριστικό τραγούδι π.χ. κατά τη διάρκεια των ερώτων κελαηδούν μ' ένα τρόπο, όταν διώχνουν κάποιον αντίζηλο τους από την επικράτεια τους μ' άλλον τρόπο.
Ο Άγγλος ζωολόγος W.H Thorpe μελέτησε τα φωνητικά "ντουέτα" των πουλιών. Ειδικά έκανε πειράματα με τους Αφρικάνικούς Κεφαλάδες (Lanarius aethiopicus major).
Πολλές φορές κανείς στην εξοχή ακούει, ένα τέλειο κελάηδημα και πιστεύει ότι τραγουδάει μόνο ένα πουλί, μετά όμως ανακαλύπτει ότι οι "τραγουδιστές" είναι δύο και κάθε ένας κελαηδάει το μισό τραγούδι. Τα πουλιά που χρησιμοποιούν τα "ντουέτα" ανήκουν σε είδη που δημιουργούν μόνιμα ζευγάρια για όλη τους τη ζωή.
Το "ντουέτο είναι κατά κάποιον τρόπο ένα συμβόλαιο ένωσης". Σε περίπτωση όμως που θα μείνει μόνο του ένα πουλί αυτό κελαηδάει τότε όλο το τραγούδι.
Υπάρχουν επίσης "ντουέτα" μεταξύ δύο αρσενικών και μιας θηλυκιάς. Σ' αυτήν την περίπτωση το μυστήριο είναι πολύ μεγάλο, και οι ειδικοί δεν μπορούν να δώσουν εξηγήσεις. Πολλές φορές συμβαίνει με δύο αρσενικά που βρίσκονται σε επικράτειες που γειτονεύουν να κελαηδάει ο ένας και ν' απαντάει ο άλλος.
Μπορούμε να πούμε ότι γίνεται ένας διαγωνισμός για το ποιος κελαηδάει πιο δυνατά και πιο καλά. Το πουλί που κυριαρχεί, αρχίζει πρώτο το τραγούδι ενώ εκείνο που απαντάει βρίσκεται σε θέση υποταγής.
Το κελάηδημα δεν εξαρτάται μόνο από εσωτερικούς μηχανισμούς (π. χ. ορμόνες) αλλά και από τον εγκέφαλο. Ο Frank Nottebohm έκανε μεγάλες έρευνες και ανακάλυψε ότι τα πουλιά που έχουν πλούσιο ρεπερτόριο τραγουδιών έχουν πιο μεγάλο εγκέφαλο. Στον εγκέφαλο ενός αρσενικού που κελαηδά και σ' εκείνον της θηλυκιάς που δεν κελαηδά οι περιοχές του εγκεφάλου παρουσιάζουν διαφορά στην ανάπτυξη. Σ' αυτά που έχουν μεγάλο ρεπερτόριο ο εγκέφαλος είναι πιο αναπτυγμένος. Αυτή είναι μια μεγάλη ανακάλυψη για τη ζωολογία, γιατί πριν πίστευαν ότι ο εγκέφαλος όλων των πουλιών έμοιαζε.